• Choose Language
 • XPF1000: nytt stål med ultrahög hållfasthet för lättare fordon och ökad produktionseffektivitet

  19 Nov 2018 | Corporate News

  Under Elmia i Jönköping presenterade Tata Steel en ny medlem i XPF-familjen, XPF1000. Den varmvalsade produkten släpps under första kvartalet 2019 och kombinerar exceptionellt god formbarhet med ultrahög hållfasthet och konsekventa materialegenskaper som möter tillverkarnas krav på lättviktsdesign och produktionseffektivitet.

  Till skillnad mot andra material, där högre hållfasthet kommer på bekostnad av form- och bockbarhet, kombinerar XPF1000 ultrahög hållfasthet (Ultra-High Strength Steel) på 1000 MPa med formbarheten och hålexpansionskapaciteten motsvarande det hos ”complex-phase” stål som CP800. Den här nya stålkvaliteten för fordonsapplikationer kommer att finnas tillgänglig i tjocklekar från 2,0 till 4,5 millimeter och i bredder från 1 000 till 1 600 millimeter.

  Det nya XPF-stålet passar krävande applikationer där målet är att spara in på fordonsvikt eller höja komponentprestandan. Detta uppnås genom att antingen minska godstjockleken eller genom mer komplexa former utan att kompromissa med säkerhet, hårdhet, livslängd eller andra prestandaparametrar. I applikationsstudier för chassi och hjulupphängning kunde Tata Steel visa att XPF1000 kan spara upp till 20 procent av vikten eller öka hållfastheten med 20 procent jämfört med CP800. Fördelarna med materialets effektivitet i produktion är för närvarande under utredning i samarbete med kunder, samtidigt som andra potentiella appliceringar för exempelvis säten, inredning eller body-in-white-komponenter.

  - När vi lanserade XPF800 2015 var det den första varmvalsade stålsorten i Europa som kombinerade en brottgräns på 800 MPa med utmärkt formbarhet, säger Paul Cremers, Marketing Manager Chassis & Suspension på Tata Steel. I takt med att trenden går mer mot lättviktskonstruktioner kombinerat med ökade prestandakrav såg vi behovet för en XPF-produkt med ultrahög hållfasthet. Det har vi kunnat uppnå med XPF1000, som helt handlar om att uppnå hög hållfasthet med en enfasmikrostruktur. Resultatet är en unik kombination av ultrahög hållfasthet, fantastisk formbarhet och konsekventa produktegenskaper. Feedbacken vi fått från våra kunder efter deras första test av XPF1000 har varit extremt positiv så här långt.

  Den högre nivån av hållfasthet hos det nya XPF-stålet uppnås av högre nivåer av nanoutfällning i den enfasferritiska mikrostrukturen. Mikrostrukturen ger den nödvändiga böjbarheten och hålexpansionskapaciteten som ger utmärkt formbarhet. Tack vare de högt stabila produktegenskaperna är det även möjligt att garantera en 40-procentig hålexpansionskapacitet, något som är unikt för varmvalsat stål på den här hållfasthetsnivån. Kombinationen av egenskaper passar perfekt för lättviktsapplikationer.

  XPF1000 innebär även en bättre tillverkningsbarhet gentemot annat varmvalsat AHSS-stål (Advanced high-strength steels). Mikrostrukturen hos XPF ökar t.ex. hastigheten i vilken komponenterna kan pressas, samtidigt som den kemiska kompositionen förbättrar svetsegenskaperna jämfört med konventionellt varmvalsat stål.

  Tata Steel arbetar för närvarande på en varmförzinkad XPF-portfölj för att kunna ta XPF-egenskaperna till de komponenter som kräver ett högre korrosionsskydd. XPF800 och XPF1000 kommer även att göras tillgängliga i såväl tjockare som tunnare godstjocklekar under nästa år.

   

  För mer information:
  Daniel Hessel, T. +46 (0) 736 49 69 92 eller Daniel@cloudberry.se

  Om Tata Steels europeiska verksamhet
  Tata Steel är en av Europas ledande stålproducenter, med ståltillverkning I Storbritannien och Nederländerna samt tillverkning över hela Europa. Företaget levererar högkvalitativa stålprodukter till de mest krävande marknaderna, bland annat bygg-, bil-, förpacknings-, energi- och flygindustrin. Tata Steel arbetar med sina kunder för att utveckla stålprodukter som ger dem den konkurrensfördel del behöver. Globalt är Tata Steel en av världens största stålproducenter med en kapacitet på över 28 miljoner ton och har 75 000 anställda över hela världen.