21 Oktober 2011
Blog

Hoe kan ik zelf een gevel reinigen?

Ik ben gevraagd om een gebouw voor de nieuwe eigenaar te reinigen. Kunt u mij hierover adviseren?

 

    Sustainable construction 3a

     

    Ik ben gevraagd om een gebouw voor de nieuwe eigenaar te reinigen. Kunt u mij hierover adviseren?

    Gevels en daken vervuilen. Onder weersinvloeden komen stof, zand en zelfs agressieve stoffen op de coating terecht. Regenwater dat op daken en gevels valt spoelt het oppervlak schoon. Wij noemen dat natuurlijke bewassing. Bij gebouwen in NW Europa volstaat normaal natuurlijke bewassing om de gebouwbekleding te reinigen. Waar het gebouw echter beschut is tegen regen, bijvoorbeeld bij de bovenkant van rolpoorten of onder dakoverstekken, gaat dit natuurlijke effect verloren en kan aanslag ontstaan.

    Vuil kan zich ophopen en aankoeken op elk oppervlak van de gevel- of dakbekleding. Ophoping zal zich vooral voordoen op plaatsen waar water- of windstroming tot rust komt, zoals bij hoeken, doorvoeropeningen en goten. In sommige omgevingen, zoals onder bomen (blad- en bloemafval), op industrieterreinen en in gebieden die dicht bij drukke wegen liggen, hoopt vuil zich sneller op dan elders.

    Grotere vuilophopingen kunnen de afwatering van watervoerende vlakken hinderen en goten blokkeren. Daarnaast kan permanent contact met stilstaand water leiden tot corrosie.

    De aanwezigheid van vuil beïnvloedt niet alleen de esthetische verschijning, maar kan ook de coating aantasten. Het is zelfs zo dat een aanhoudende vervuiling kan leiden tot corrosie van het onderliggende (metallisch gecoate) substraat. Wanneer vervuiling duidelijk zichtbaar is dient de gevel daarom zo snel mogelijk gereinigd te worden. Allereerst moet vuil met een zachte borstel bijeengeveegd en verwijderd worden. Vervolgens moeten alle vuile plekken met schoon water afgespoeld worden. Gebruik geen zout water of water onder te hoge druk. Indien noodzakelijk, een 10% oplossing van een goede neutrale zeep gebruiken en goed naspoelen met schoon water. Gebruik, om de coating niet te beschadigen, geen schuurmiddelen maar een zachte borstel voor de verwijdering van hardnekkig vuil. Zorg dat het water niet te warm is, 60°C is voldoende.

    Bron afbeelding

    Let u bij het schoonmaken op de volgende punten:

    Sterkere concentraties van reinigingsmiddelen dan geadviseerd kunnen coatingoppervlaktes beschadigen.

    • Organische emulsies en schurende reinigingsmiddelen dienen te worden vermeden bij het schoonmaken van om het even welk gecoate oppervlak.
    • Maak altijd gecoate staaloppervlaktes van boven naar beneden schoon en spoel direct en grondig na met schoon water om alle reinigingsmiddelen te verwijderen.
    • Teveel schoonmaken of schrobben doet meer kwaad dan goed.

    Ik bouw in een gebied waar veel graffiti voor komt. Hoe kan ik graffiti verhinderen en eventueel verwijderen?

    Graffiti kan met speciale schoonmaakmiddelen verwijderd worden. Daarnaast zijn overschildersystemen verkrijgbaar. Er zijn 3 soorten behandelproducten:

    • Speciale graffiti-verwijderaars zoals oplosmiddelen en gels. Belangrijk bij deze wijze van graffiti-verwijdering is ervoor te zorgen dat wel de graffiti en niet de coating worden aangetast.
    • Preventief kunnen in het werk over het voorgelakte staal transparante beschermlagen worden aangebracht. Deze lagen kunnen met warm water afgespoten worden. Hierdoor wordt de graffiti met de beschermlaag verwijderd. Om opnieuw bescherming te krijgen moet een nieuwe laag worden aangebracht.
    • Daarnaast kunnen ook permanente beschermlagen worden aangebracht waarop de meeste gebruikte graffiti-inkten slecht hechten en waarvan ze snel kunnen worden verwijderd.
    Organisatie
    Thema
    Produkten
    Voor meer informatie