11 Maart 2019
Blog

Een vrolijke 20e verjaardag

2018 was een bijzonder jaar voor ons; we mochten namelijk stilstaan bij de 20e verjaardag van onze speciaal samengestelde Galvalloy® metallische deklaag en tevens van de unieke Scintilla® embossering

 

 

Western

 

2018 was een bijzonder jaar voor ons; we mochten namelijk stilstaan bij de 20e verjaardag van onze speciaal samengestelde Galvalloy® metallische deklaag en tevens van de unieke Scintilla® embossering, die beide in 1998 werden geïntroduceerd.

Voor die tijd werd in de industrie bij de productie van voorgelakte staalproducten standaard een metallische deklaag van zink aangebracht, vaak aangeduid als Continuous Hot-Dipped Galvanised Steel, ofwel Sendzimir verzinkt staal. De technologie van het concept: het gesmolten zink bedekt het staal en zorgt daarmee voor een sterke afstotende laag en bescherming van het onderliggende staal tegen corrosie. Zo wordt de levensduur verlengd ten opzichte van ongecoat staal.

Dit proces zorgt voor een verbeterde duurzaamheid en vermoeidheidsweerstand, maar kent nog steeds beperkingen. Zo is deze oplossing niet altijd robuust genoeg om te functioneren in bijzonder agressieve omgevingen; het staal blijft dus vatbaar voor corrosie. Vanuit die situatie hebben we de industrie in 1998 verrast met de introductie van onze eigen metallische deklaag voor het verzinkproces: Galvalloy®.

De Galvalloy® metallische deklaag, een met zorg samengesteld mengsel van 95% zink en 5% aluminium, is ontworpen om de corrosiebestendigheid van voorgelakte stalen producten te verbeteren door de vervalsnelheid van de metallische deklaag te vertragen en te zorgen voor een combinatie van een verhoogde barrière- en opofferende bescherming in vergelijking met conventionele metallische deklagen van 100% zink.

Het product biedt nog meer voordelen ten aanzien van de levensduur van de toplaag; de lagen hechten zich namelijk aan de eutectische structuur, wat het risico van afbladdering aan de randen van het eindproduct vermindert.

Gelijktijdig met de introductie van Galvalloy® lanceerden we tevens de Scintilla® embossering om zeker te stellen dat ons product  (in eerste instantie aangeduid als Colorcoat HPS200®) en de unieke Galvalloy® metallische deklaag duidelijk als zodanig herkenbaar waren.De branding van producten met een embossering was niet een volslagen nieuwe gedachte, want in die tijd hadden veel fabrikanten al een embossering met leermotief voor hun producten. Een dergelijke embossering gaf een merk of product echter geen exclusiviteit of een onderscheidend karakter; deze was immers gemakkelijk te produceren en tamelijk gewoon binnen de industrie.

Daarbij komt nog dat de embossering met leermotief in principe schadelijker was voor het voorgelakte staal, aangezien de aanzienlijke diepte van het reliëf vastzittend vuil in de hand werkte en tevens het onderhoud en de reiniging van de structuur bemoeilijkte.

Daarom was de Scintilla® embossering een ware revolutie; een unieke herkenning en een waarmerk voor  en voor Shotton Steelworks, waar het voorgelakte staal ook nu nog steeds wordt geproduceerd. De Scintilla® embossering is ondieper - met een nominale diepte van slechts 50 micron - en dat betekent dat zich minder snel vuil ophoopt dan bij alternatieven met een leermotief, zodat het product een betere bescherming tegen corrosie biedt.

Dankzij het subtiele design is het product duidelijk herkenbaar als het hoogwaardige . Hoewel de embossering bij nadere inspectie zichtbaar is, valt deze vanaf een afstand niet op. De esthetiek van de structuur als zodanig blijft dus visueel aantrekkelijk.

Bij Tata Steel zoeken we permanent naar wegen om ons aanbod van  voorgelakte staalproducten verder te ontwikkelen en elasticiteit, bescherming en kleurbehoud te verbeteren. We hebben het productieproces in de afgelopen twintig jaar verder ontwikkeld en momenteel is de innovatieve Galvalloy® metallische deklaag slechts een van verschillende lagen die tot doel hebben om het onderliggende staal te beschermen; samen staan de lagen garant voor het hoogwaardige en uitzonderlijk duurzame voorgelakte staalproduct dat wij nu aanbieden.

Ga voor meer informatie over Colorcoat® naar: www.colorcoat-online.com  

Organisatie
Thema
Produkten
Voor meer informatie