20 Juli 2020
Blog

Samen waarde creëren

De overgang naar een meer circulaire bouwomgeving is essentieel om de hulpbronnen en het afval in de huidige bouwsector te verminderen.

building value MAIN

 

De overgang naar een meer circulaire bouwomgeving is essentieel om de hulpbronnen en het afval in de huidige bouwsector te verminderen. Staal past goed in deze aanpak. Het is een materiaal dat hergebruikt en gerecycled kan worden. Maar duurzaamheid vindt je niet alleen op productniveau.

Tata Steel wil daarom een leidende rol spelen in de toeleveringsketen. Door kennis als productfabrikant en de positie in die keten - beide van grote invloed op de downstreamconstructie – in te zetten. Want op productontwerp-, productie- en leveringsniveau kunnen de duurzame beoordelingsresultaten van bouwcertificeringssystemen als BREAAM en LEED positief worden beïnvloed. En daarmee kan duurzaamheid in de bouwsector een enorme ‘boost’ krijgen. In dit artikel willen we het belang van samenwerking onderstrepen maar we vertellen je ook hoe Tata Steel de markt helpt waarde te creëren voor morgen.

BREAAM & LEED

Een van de eerste certificeringsregelingen voor duurzame  gebouwen werd in 1990 in het Verenigd Koninkrijk geïnitieerd door de Building Research Establishment, de zogenaamde 'Building Research Establishment Environmental Assessment Method' (BREAAM). In Nederland wordt dit gehost door de Dutch Green Building Council. Begin 2000 voerde de Amerikaanse Green Building Council een andere regeling in: Leiderschap op het gebied van energie en milieu (LEED). Samen met een beoordelaar keuren deze bouwcertificeringsregelingen een gebouw op duurzaamheid en creëren ze waarde op meerdere niveaus.

Extra aandacht voor energie-efficiëntie en een lager waterverbruik tijdens het ontwerp van een gebouw heeft meerdere voordelen. Ten eerste laat het zien dat de eigenaar verantwoordelijkheid wil nemen en waarde wil creëren voor zijn gebouw. Een lager energie- en waterverbruik leidt tot lagere operationele kosten. Nóg meer energie-efficiëntie kan resulteren in een gebouw dat zelf energie opwekt en daarmee een inkomstenbron wordt. De eigenaar van het gebouw kan dit vervolgens gebruiken om de verhuurbare of verkoopwaarde van een gebouw te verhogen. Duurzaamheid wordt daarmee een substituut voor waardevollere activa.

Inspanning in de toeleveringsketen

Uit de enquête van [[1]]Tata Steel blijkt dat meer dan 60% van de respondenten denkt dat kosten de duurzame prestaties in de weg staan. Men gaat ervan uit dat de ontwikkeling van een duurzaam gebouw een nadelige invloed heeft op de begroting. Tata Steel is van mening dat, door tijdens de ontwikkelingsfase al in contact te komen met partners in de keten, het ontwerp geoptimaliseerd kan worden. Hierdoor verbetert de duurzaamheid, met lagere eigendomskosten als resultaat.

Ter illustratie. Kleine aanpassingen in het productontwerp kunnen aanzienlijke besparingen opleveren. Neem de coating van de stalen wandpanelen. Deze kan zonlicht reflecteren en er voor zorgen dat er binnen minder kunstlicht nodig is. Een eenvoudige, maar zeer effectieve manier om energie te besparen. Voor slimme oplossingen zoals deze geldt dat je op het juiste moment het juiste advies moet krijgen. De dialoog en betrokkenheid van de partijen in de toeleveringsketen zijn dan ook essentieel voor het optimaliseren van het eindresultaat. Daarom investeert Tata Steel veel in productonderzoek- en design. Dit om optimale oplossingen te bieden voor architecten of ontwikkelaars, en zo te zorgen voor lagere eigendomskosten.

Milieuproductverklaringen

Om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over duurzame producten of materialen, is duidelijke informatie nodig. Over de toeleveringsketen, over het effect van het product of materiaal op het milieu, en over het product zelf. Milieuproductverklaringen (EPD's) zijn internationaal erkende certificaten  die zorgen voor meer duidelijkheid. Tata Steel levert niet alleen EPD's, maar wil ook een meer proactieve rol spelen in een transparante toeleveringsketen. Daarom is Tata Steel het eerste staalbedrijf ter wereld dat een milieuproductverklaring volgens ISO-normen hanteert. Dit betekent dat Tata Steel in staat is om EPD's te produceren voor elke fabrikant. Deze worden extern geaudit, geverifieerd en vervolgens gecertificeerd door bijv. BREAAM en LEED. Dit is een voorbeeld van het ondersteunen van de toeleveringsketen en op die manier waarde te creëren voor de toekomst.

[[1]] Tata Steel construction survey 2016 (60,2% van de 226 respondenten).

Organisatie
Thema