30 Mei 2019
Blog

Wat is het nut van EPD?

MPV's, ofwel MilieuProductVerklaringen (Environmental Product Declarations) zijn een belangrijk validatie-instrument; fabrikanten kunnen transparante gegevens verstrekken over de milieutechnische duurzaamheid van hun producten, en ontwerpers kunnen gefundeerde ontwerp beslissingen nemen.

Tata Steel TV  Note pad COL317 N133

 

MPV's, ofwel MilieuProductVerklaringen (Environmental Product Declarations) zijn een belangrijk validatie-instrument; fabrikanten kunnen transparante gegevens verstrekken over de milieutechnische duurzaamheid van hun producten, en ontwerpers kunnen gefundeerde ontwerp beslissingen nemen.

 

Desondanks zijn de functie en het doel van MPV's nog niet overal binnen de bedrijfstak doorgedrongen. Barry Rust van Tata Steel gaat hier in op het belang van MPV's en de voordelen die ze kunnen opleveren voor ontwerpers.

De uitwerking die wij, het menselijk ras, op het milieu hebben, kunnen we moeilijk negeren. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat duurzaamheid een cruciale factor is geworden, waarmee mensen binnen de bouwindustrie rekening moeten houden; op ontwerpers wordt steeds meer druk gelegd om bij te dragen aan het minimaliseren van de milieutechnische effecten van een gebouw en de daarvoor benodigde materialen. Om die reden is het essentieel dat ontwerpers bekend zijn met MilieuProductVerklaringen, aangezien deze gedetailleerde informatie kunnen bieden over een product en zijn duurzaamheidseigenschappen.

EPD tata steel construction

Een MPV is een document dat gegevens bevat over de algehele levenscyclus en een transparant en consistent overzicht biedt van het effect 'van de wieg tot het graf' dat een product op het milieu heeft. Bij deze Life Cycle Assessment (LCA) wordt rekening gehouden met de winning van grondstoffen, het productieproces, de distributie, het gebruik van het product en tevens de end-of-lifewaarde, dus de mogelijkheden voor recycling of hergebruik. Staal is een voorbeeld van een uiterst duurzaam bouwmateriaal, met eigenschappen die geschikt zijn voor circulair economisch gebruik; hergebruik en oneindige recycling zonder kwaliteitsverlies.

MilieuProductVerklaringen ondersteunen een benadering op basis van levenscyclus en maken ons beter bewust van de effecten die onze beslissingen kunnen hebben op het milieu; daarnaast hebben ontwerpers via MPV's toegang tot de productgegevens die nodig zijn voor gefundeerde beslissingen en keuzes.

Als ontwerpers rekening houden met MPV's bij het selecteren van bouwmaterialen voor een nieuwbouw- of renovatieproject, kunnen ze gemakkelijker voldoen aan de duurzaamheidseisen van de klant, het effect van het gebouw op het milieu verkleinen en zelfs groene bouwcertificeringen zoals BREEAM of LEED bewerkstelligen. Het specificeren van duurzame bouwproducten aan de hand van een MPV, waarvan extern is vastgesteld dat deze voldoet aan de relevante normen, kan invulling geven aan allerlei criteria op weg naar dergelijke certificeringen; op die manier kunnen er positieve resultaten worden behaald voor zowel projectontwikkelaars als eigenaren. Zo hebben BREEAM- en LEED-gecertificeerde gebouwen vaak een hogere markt- en verkoopwaarde en huuropbrengst; daarnaast zijn de exploitatie- en onderhoudskosten van die gebouwen aanmerkelijk lager.

MPV's kunnen ook door ontwerpers worden gebruikt voor een betere beheersing van bouwafval, een groot probleem waarmee de bouwindustrie momenteel wordt geconfronteerd; tevens worden hergebruik en recycling van bouwmaterialen aan het eind van de levenscyclus bevorderd. Bovendien kan de CO2 -voetafdruk van de projectontwikkelaar tijdens de levenscyclus van het pand worden verminderd als er tijdens de bestekfase gefundeerde productkeuzes worden gemaakt en daarmee kan de projectontwikkelaar zich ook nog eens onderscheiden binnen een concurrerende markt.

Dat betekent overigens niet dat de voordelen van de MPV zijn beperkt tot individuele projecten of projectontwikkelaars. MPV's bevorderen een frisse, milieugerichte denkwijze en de nadruk op de onmiddellijke beschikbaarheid van transparante gegevens zou wel eens veranderingen over de hele linie binnen de industrie en supply chain kunnen stimuleren, met als resultaat een hoger niveau van transparantie en duurzaamheid binnen de bouwindustrie als geheel.

Toegegeven moet worden dat het een enorme uitdaging is om het effect van de bouwindustrie op het milieu terug te dringen. Als we echter bewuste beslissingen nemen over onze gebouwen en de producten die we gebruiken voor de bouw, zijn we al een eind op weg om dat doel te bereiken. Ontwerpers dienen zich dan ook in te spannen om aansluiting te zoeken bij een fabrikant die specifieke MPV's voor de beoogde producten levert. Dan kunnen zij gefundeerde beslissingen over materialen nemen en er tevens voor zorgen dat er rekening wordt gehouden met de duurzaamheid en milieu-effecten van het gebouw. Zo beschikt, Tata Steel - sinds kort gecertificeerd EPD Programme Operator - over een groeiend aantal extern geverifieerde MPV's die voldoen aan ISO-normen, waarmee ontwerpers gemakkelijk toegang hebben tot transparante milieutechnische gegevens, rekening kunnen houden met de totale levenscyclus van het bouwproduct en maximale punten verwerven bij internationale programma's voor bouwcertificering.

Organisatie
Thema
Produkten
Voor meer informatie